Kerkstraat boetes ongeldig in Zwolle

De gemeente Zwolle controleert met cameratoezicht of iemand met zijn auto in de Kerkstraat komt waar een geslotenverklaring geldt. 
Op deze manier boetes uitschrijven scheelt de gemeente een hoop tijd en geld. Er hoeft geen fysieke handhaver meer op straat te staan om mensen uit deze straten te weren en te bekeuren. Alle kentekens worden nu automatisch gescand en deze bestuurders krijgen direct een boete thuis. Maar wist je dat je wel eerst een waarschuwing moet ontvangen? Geen waarschuwing = onterechte boete.

Op deze pagina leggen we nog verder uit waarom deze boetes onterecht zijn.

Update: 5 juni 2023

Kerkstraat Zwolle

Bonnenregen op de Kerkstraat

Boete.nu ontvangt dagelijks boetes die mensen hebben gekregen omdat ze in de Kerkstraat zijn geweest. Dit is voor feitcode R559: Handelen ism een geslotenverklaring voor alle motorvoertuigen: bord C12/20. Niet geheel onlogisch want de bebording is niet al te duidelijk op deze plekken en niet conform het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). De rechtbank Noord-Holland heeft recentelijk alle vergelijkbare bekeuringen vernietigd op de Heul in Alkmaar (zie: Onterechte boetes in Alkmaar) en op de Busbrug de Binding in Zaanstad omdat ook daar de gemeenten niet voldoen aan de eisen om hier een boete op te mogen leggen met een camera. Dit is in Zwolle ook het geval.

Geen foto

Is er geen foto dan is de boete onterecht, zie ook deze uitspraak van het Gerechtshof hierover. Vaak blijkt er geen foto te zijn. Je kunt zelf op het Digitaal loket via DigiD al nakijken op de website van het CJIB of er in jouw zaak een foto is of niet. Volgens de Beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar, specifiek bijlage L is dit een vereiste. Ook is vereist dat het bord op de foto staat. Dit is in Zwolle ook niet het geval.

Geen waarschuwing

Ben je voor het eerst over de Kerkstraat gereden en krijg je direct een boete? Dan is deze boete onterecht. De gemeente Zwolle moet namelijk eerst een waarschuwing sturen en pas daarna mag er een boete worden opgelegd.

Meerdere boetes ontvangen op de Kerkstraat?

Heb je meer dan één boete ontvangen op de Kerkstraat in korte tijd? Dan zijn in ieder geval de opvolgende boetes onterecht. Het is wettelijk vastgelegd dat er geen opeenstapeling van boetes mag zijn omdat je in zo’n geval niet kunt leren van je eerdere fout. Het gerechtshof heeft dit nogmaals bevestigd op 2 mei 2023 na een procedure die door Boete.nu is gewonnen.

Bezwaar maken Kerkstraat

Heb je zelf ook een boete ontvangen in de Kerkstraat in Zwolle stuur je boete dan nu in zodat wij hem kunnen aanvechten. Zeer recent hebben we namelijk grove fouten ontdekt in de manier waarop de gemeente Zwolle deze boetes oplegt. Er zijn namelijk strikte eisen verbonden aan het opleggen van boetes door middel van camera’s. Deze zijn vastgelegd in het Beleidskader digitale handhaving geslotenverklaringen. De gemeente Zwolle voldoet niet aan deze eisen en om die reden is het zinvol om bezwaar te maken tegen deze boetes. Een bezwaarschrift kan Boete.nu voor je indienen voor slechts €12,99. Klik hier voor meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat.
Indien we de zaak voor je winnen krijg je binnen zes weken van het CJIB het geld terug.

Wat doe jij met 119 euro?

Betaal je het CJIB terwijl de boete ongeldig is of:
– Tank je je auto vol voor dit bedrag;
– Ga je met het gezin of 3 vrienden een dagje naar de Efteling;
– Ga je uitgebreid uit eten;
– Ga je met 10 personen naar de bioscoop.

Heb je ook een boete gekregen op de Kerkstraat in Zwolle? Laat dan nu ook je boete aanvechten.

Vragen over dit artikel? Bel of mail ons! 

bezwaar Advies binnen één dag
bezwaar maken +2500 mensen gingen je voor
Boete aanvechten Hoog slagingspercentage