Parkeerboete door scanauto vaak onterecht 

Heb je een parkeerboete door een scanauto gekregen, deze zijn vaak onterecht. Tegenwoordig rijden er in meer en meer gemeenten scanauto’s rond. Deze scanauto’s lezen geautomatiseerd de kentekens van auto’s en schrijven automatisch een bon uit als er geen parkeerkaartje is gekocht. Door deze geautomatiseerde manier van parkeerboetes uitschrijven gaat er ook veel mis. Wat je eraan kunt doen lees je hier.

scanauto

Waarom worden er fouten gemaakt met de scanauto? 

In de wet staat beschreven wanneer je geen parkeerkaartje hoeft te kopen. Dit geldt bij laden en lossen of bij het in en uit laten stappen van mensen uit je auto. Als je wél betaald hebt maar je staat op het punt om weg te rijden kan er maar net een scanauto langsrijden. Deze ziet dat je niet (meer) hebt betaald en je krijgt automatisch een boete. Dit overkwam een cliënt van Boete.nu, er was voor 3u lang betaald. Op het moment dat ze in de app de betaling stopte en wilde wegrijden kwam een scanauto langs. Op de foto is zelfs te zien dat de wielen al gedraaid staan om weg te rijden. Nadat wij bezwaar hebben gemaakt is deze zaak geseponeerd.

Groot slagingspercentage bij gemeenten met scanauto

We zien dat het slagingspercentage van de bezwaarschriften hoog is bij gemeenten die een parkeerboete laten maken door een scanauto. Juist door deze automatische verwerking mist er de menselijke factor. Bij de gemeente Rotterdam worden gemiddeld zelfs 80% van alle bezwaarschriften gewonnen. Bij de gemeente Den Haag ligt dit op 33% (1 op de 3 boetes is dus onterecht). In de gemeente Utrecht ligt dit op 75%, zie ook het bericht van het AD van 9 januari 2021

De meeste mensen betalen gewoon.

Er wordt relatief weinig bezwaar gemaakt tegen parkeerboetes. Tegen ongeveer 15% van de parkeerboetes wordt bezwaar gemaakt. We weten echter dat afhankelijk van de gemeente de winkans wel kan oplopen tot 80%.

Controleer daarom altijd je parkeerboete en maak bezwaar. Als je per ongeluk een verkeerd kenteken hebt ingevoerd dan leidt dit ook tot een gegrond bezwaarschrift en hoef je de naheffingsaanslag niet te betalen. 

staande houden

Eerdere uitspraken over parkeerboetes

Heb je een parkeerkaartje gekocht en kreeg je rondom datzelfde moment toch een boete, bijvoorbeeld omdat je nog onderweg was van de parkeermeter naar je auto? Ook in dat geval is het bezwaarschrift succesvol. De gemeente Maastricht ging daar niet in mee. Nadat de zaak echter werd doorgezet naar de rechtbank Limburg werd Boete.nu in het gelijk gesteld. De volledige uitspraak van februari 2020 lees je hier.

Een bezwaarschrift tegen een parkeerboete door een scanauto kan Boete.nu voor je indienen voor slechts €12,99. Klik hier voor meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat.

Heb je ook een parkeerboete gekregen? Laat dan nu ook je boete aanvechten.

bezwaar Advies binnen één dag
bezwaar maken +2500 mensen gingen je voor
Boete aanvechten Hoog slagingspercentage