Boete telefoon op schoot, mag dat?

Sinds de komst van de slimme camera waarbij de politie vanaf een viaduct controleert door je voorruit of je een telefoon vast hebt, hebben veel mensen een boete gekregen voor het op schoot hebben liggen van een telefoon. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat een telefoon op schoot is toegestaan. Dit valt namelijk niet onder het begrip vasthouden zoals bedoeld in artikel 61a RVV.

Op deze pagina leggen we uit waarom een boete onterecht is als je telefoon op je schoot lag. Ook gaan we verder in op wat valt onder het begrip vasthouden.

boete telefoon op schoot

Valt het op schoot hebben liggen onder het begrip ‘vasthouden’?

Het is niet toegestaan om tijdens het rijden een mobiele telefoon in de hand te houden.

De definitie van ‘vasthouden’ is ruim. Dit betekent dus ook het klemmen van de telefoon tussen het oor en de schouder, of het achter een hoofddoek plaatsen van het toestel.

Echter, het laten rusten van de telefoon op je schoot of been wordt niet gezien als het vasthouden ervan. Dit is bevestigd door de hoogste rechter in zaken betreffende verkeersboetes. De uitspraak waarin het Hof oordeelt dat je een telefoon op schoot mag hebben maakt een einde aan de discussie.

Dus, het is in principe toegestaan om te rijden terwijl je mobiele telefoon op je schoot ligt. Mocht je voor dit feit (feitcode R545) een boete krijgen, dan is het mogelijk om deze succesvol te betwisten.

Lex Certa beginsel

Een begrip waar niet veel mensen van gehoord hebben als je niet dagdagelijks met juridische zaken bezig bent is het lex certa beginsel. Voor dit soort zaken is dit wel een hele belangrijk. We leggen je graag uit wat het Lex Certa beginsel is. 

Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat je pas strafbaar bezig bent als je iets doet waarvan het ook duidelijk is dat dat strafbaar is. Bij het op schoot hebben liggen van een  telefoon is dat niet duidelijk, het staat bijvoorbeeld niet letterlijk in de wet. Ook kan uit de wetsgeschiedenis of uit de Memorie van Toelichting niet worden afgeleid dat dit niet mag.

ANDERE VOORWERP VASTGEHOUDEN​

Een “slimme” camera maar ook een politieagent zijn waarneming wordt gekleurd door wat je verwacht te zien. Zeker in een geval waarbij een agent zijn gedachte is gericht op het constateren van het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden is zijn waarneming al gekleurd. Iemand denkt in zo’n geval te zien wat hij verwacht te zien. Wat je herkent hangt namelijk ook af van wat je verwacht te zien.

Dit heet “selectieve waarneming”, als je specifiek op zoek bent naar een telefoon in de hand dan merk je ook sneller andere voorwerpen op waarvan je gedachten er van uit gaan dat dat ook een telefoon moet zijn.

Het kost meestal moeite iets in onderstaand plaatje te zien. Er is een dalmatiër te zien. Als je dat eenmaal weet en gezien hebt, zie je de volgende keer meteen die hond, omdat je je voorspelling hebt aangepast. 

Selectieve waarneming
dalmatier

Bezwaar maken boete telefoon op schoot

Heb je zelf ook een boete ontvangen omdat je een telefoon op schoot zou hebben gehad tijdens het rijden, stuur je boete dan nu in zodat wij hem kunnen aanvechten. Zoals je ziet worden er regelmatig nog onterechte boetes opgelegd hiervoor. Er zijn strikte eisen verbonden aan het opleggen van boetes voor het vasthouden van een telefoon. Een juridisch goed onderbouwd bezwaarschrift kan Boete.nu voor je indienen. We hebben inmiddels vele vergelijkbare boetes aangevochten en ook gewonnen, deze kennis en ervaring met de situatie kunnen we vervolgens weer gebruiken in jouw zaak.

Bezwaar maken

Bekijk hier eerdere ervaringen en wat andere mensen van Boete.nu vinden.