Wat is de beste verklaring bij een staandehouding?

Als de politie een staandehouding uitvoert (ten onrechte vaak aangehouden genoemd) voor een verkeersovertreding dan leggen we je op deze pagina uit wat je het beste kunt aangeven als verklaring. 

Vaak wordt gedacht dat het goed is om je op je zwijgrecht te beroepen of door geen verklaring te geven. Dit werkt in veel gevallen in je nadeel, hieronder leggen we je uit waarom.

wat moet je zeggen bij een staandehouding

Gebruik maken van zwijgrecht of niet

Laten we beginnen met het zwijgrecht. Een veel gehoord argument in de kroeg of op verjaardagsfeestjes is dat je je beter kunt beroepen op je zwijgrecht. Bij strafzaken is dat inderdaad geen verkeerd advies, echter verkeersboetes vallen niet onder het strafrecht.

Als je het niet eens bent met een verkeersboete en je kiest er voor om geen verklaring af te geven bij een staandehouding, dan ga je daarna in bezwaar. Mocht je bezwaar worden afgewezen dan ga je in beroep bij de kantonrechter. Op dat moment gaat de kantonrechter met een kritische blik kijken naar wat jij hebt aangegeven toen je staande werd gehouden door de politie.

Je kan dan een heel goed onderbouwd bezwaar en beroep hebben maar dan staat er bij jouw verklaring “geen verklaring”.

Een kantonrechter zal hier wel vraagtekens bij zetten. Hoewel het jouw goed recht is om geen verklaring af te geven is het volgens de kantonrechter (dat is de praktijk) wel vreemd dat als je iets niet hebt gedaan dat het dan logisch is dat je dit ook aangeeft aan de politie in jouw verklaring.

Geef een verklaring aan de politie bij de staandehouding

Als je verweten wordt dat je een mobiele telefoon vast hield (feitcode R545) en dat was niet het geval, geef dat in je verklaring bij de staandehouding dan aan. Verklaar bijvoorbeeld dat je een e-sigaret vast hield of een make-up spiegeltje of wat je ook vasthield dat de agent heeft aangezien voor een mobiele telefoon.

Op het moment dat je dan in bezwaar gaat dan wordt jouw bezwaar of beroep ook bevestigd door wat je al bij de staande houding hebt aangegeven, namelijk dat je geen telefoon vast hield maar een e-sigaret bijvoorbeeld. Dit geldt niet enkel voor het vasthouden van een telefoon maar ook voor allerlei andere verkeersboetes waarvoor je aan de kant wordt gezet. 

Uitspraken kantonrechter

Als je van het begin af aan een consistente verklaring geeft:

  1. Bij de staandehouding
  2. In je bezwaarschrift
  3. In het beroepschrift

etc, dan is de kans groot dat de kantonrechter daar zo veel waarde aan hecht dat je boete vernietigd wordt. Zie bijvoorbeeld deze uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 26 juli 2023. Of deze uitspraak van 26 mei 2023.

Wel een overtreding, toch geen boete

In deze zaak ging het erom dat onze client wel in het bezit was van een gehandicaptenkaart. Deze was echter van het dashboard gevallen doordat een andere auto tegen de auto van onze client was aangebotst. Op het moment van de controle lag er dus geen kaart onder de voorruit.

Door het consistente verweer vanaf het bezwaarschrift tot aan het hoger beroep was het Gerechtshof van oordeel dat het niet redelijk is om een boete op te leggen in dit geval. Zie de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden hier, de boete van 390 euro ging van tafel.

Gooi niet je eigen ramen in bij je verklaring bij de staandehouding

Als je wel een verkeersovertreding hebt begaan, bijvoorbeeld je reed door het rood (feitcode R602). Maar de agent staat aan de overkant van de kruising (en heeft dus geen rechtstreeks zicht op jouw verkeerslicht) en deze agent stopt jou. Er wordt gevraagd, reed je door het rood? Je kan dan aangeven “dat klopt inderdaad”. In dat geval erken je de gedraging en is het ook voor een officier van justitie in bezwaar eenvoudig om je bezwaar af te wijzen.

Het is dan in deze situatie beter om de gedraging simpelweg te ontkennen: “Ik reed niet door het rood” is bij de staandehouding een betere verklaring. Dit is beter dan “geen verklaring”. Immers als je wil uitleggen in een bezwaar dat je niet door rood bent gereden dan helpt “geen verklaring” jouw zaak niet. Uiteraard is het beter om natuurlijk geen rood licht te negeren maar er zijn situaties waarin het voorkomt dat je net op de grens zat van oranje/rood en een agent aan de overkant van de kruising groen krijgt en er dan van uit gaat dat jij wel rood moet hebben gehad. Hier zijn ook al eerdere uitspraken over dat zo’n boete onterecht is. Meer daar over lees je op deze pagina.

Noodsituatie/overmacht en jouw verklaring bij de staandehouding

Is er sprake van een noodsituatie of overmacht geef dit dan ook aan. In dat geval heb je de gedraging wel begaan. Je reed bijvoorbeeld daadwerkelijk te hard maar je had daar een goede reden voor.

Redenen die leiden tot vernietiging van de boete zijn bijvoorbeeld omdat je een telefoontje kreeg dat een familielid in het ziekenhuis is opgenomen en op korte termijn waarschijnlijk zal overlijden.

Een verloskundige die naar een bevalling onderweg is waar zijn of haar hulp nodig is vanwege de medische situatie.

Conclusie: verklaring geven bij een staandehouding of niet

Het is duidelijk dat het geven van een verklaring bij een staandehouding voor een verkeersovertreding in veel gevallen in je voordeel kan werken. Het draagt bij aan openheid, voorkomt misverstanden, toont empathie en versterkt je juridische positie. Hoewel het je recht is om te zwijgen, kan het delen van jouw kant van het verhaal soms het verschil maken tussen een boete en vrijspraak.

Herinner je dat de waarheid je sterkste bondgenoot is. Als je niets verkeerd hebt gedaan, kan het delen van je verhaal alleen maar in je voordeel werken. En zelfs als je toch een fout hebt gemaakt, kan eerlijkheid leiden tot een eerlijkere behandeling.

Staandehouding door de politie, wat kun je het beste als verklaring geven.

Bezwaar maken

Bekijk hier eerdere ervaringen en wat andere mensen van Boete.nu vinden.