Boete bezoekersvergunning Amsterdam

Geen eindtijd ingesteld in de bezoekersvergunning van Amsterdam en toch een boete? De rechtbank Amsterdam gaf Boete.nu op 17 mei 2024 gelijk en veegde de boete van tafel. Het verplicht instellen van een eindtijd heeft volgens de rechtbank geen juridische basis.

De gemeente Amsterdam zorgde ervoor dat als er geen eindtijd werd ingesteld de parkeeractie automatisch weer stopt na 15 minuten.

Op deze pagina leggen we uit waarom jouw parkeerboete in Amsterdam mogelijk ook onterecht is.

bezoekersvergunning amsterdam boete

Automatische eindtijd bezoekersvergunning

Het lijkt eenvoudig. Woon je in Amsterdam dan kun je bezoek tegen een voordeliger tarief laten parkeren met je bezoekersvergunning, zo voorkom je als het goed is een boete. Op de website van de gemeente Amsterdam vul je dan het kenteken in van het voertuig van je bezoek en je moet een eindtijd invullen. De gemeente gaat er dan van uit dat je van te voren al weet tot hoe laat jouw bezoek zal blijven. Vul je geen eindtijd in, dan stopt de parkeeractie vanzelf al na 15 minuten.

Het Parool heeft op 5 juni 2024 hier nog een artikel over geschreven waarmee we op de voorpagina stonden, dit artikel uit het Parool lees je via deze link.

Boete = Betutteling ten top

Tijdens de zitting gaf de jurist van de gemeente Amsterdam desgevraagd aan dat ze de parkeeractie automatisch na 15 minuten stoppen zodat voorkomen wordt dat je te veel betaald als je vergeet om de parkeeractie te stoppen.

Boete.nu heeft bij de rechtbank Amsterdam aangegeven dat de bezoekersvergunning op deze manier een extreme vorm van betutteling is vanuit de gemeente. Je bent immers als burger zelf er voor verantwoordelijk om je parkeeractie te stoppen. Liever een paar euro teveel parkeergeld betalen dan een dure boete van de gemeente Amsterdam.

De Juridische basis voor een boete bezoekersvergunning amsterdam

De rechtbank vroeg aan de gemeente wat nu eigenlijk de juridische basis is om die eindtijd automatisch te stoppen. Eigenlijk kon de gemeente daar alleen over melden dat het is aangegeven op de website van de gemeente Amsterdam.

Waar dat dit dan precies zou staan werd ook niet duidelijk. Op de vraag of dit duidelijk is gecommuniceerd aan de gebruikers van de bezoekersvergunning moest de gemeente het antwoord ook verschuldigd blijven aan de rechter. Het enige dat de gemeente kon aangeven is dat bij het inloggen in het aanmeldportaal men gewezen werd op deze voorwaarden. Volgens de rechter is dat onvoldoende.

Coulance bezoekersvergunning

Na het bezwaarschrift dat werd ingediend heeft de gemeente de boete weliswaar ingetrokken. Maar dit deed de gemeente Amsterdam uit “coulance”. Dit biedt vervolgens geen houvast voor toekomstige zaken met een bezoekersvergunning. Immers, de gemeente geeft hiermee aan dat je wel fout zat maar ze het voor deze keer door de vingers zien – coulance -. Om een goede juridische basis te hebben voor toekomstige zaken is er toch een zaak gestart bij de rechtbank en die oordeelde in het voordeel van onze cliënt. Er is geen juridische basis om dit te doen en de boete is dus echt onterecht, geen coulance.

Parkeerverordening amsterdam

In de parkeerverordening en ook in het besluit over het heffen van parkeerbelasting is niets opgenomen over deze eindtijd. Dat betekent dat zo lang dit niet is aangepast een boete in Amsterdam onterecht wordt opgelegd bij “verkeerd” gebruik van de bezoekersvergunning. Formeel heet dit een naheffingsaanslag. In Amsterdam wordt daarbij met name gecontroleerd door scanauto’s die de gehele dag rondrijden en automatisch de kentekens uitlezen. Heb je geen eindtijd ingesteld dan staat jouw kenteken niet meer geregistreerd en wordt volledig automatisch een boete opgelegd.

Bezwaar maken boete bezoekersvergunning amsterdam

Heb je zelf ook een boete ontvangen in Amsterdam of een andere gemeente waarbij automatisch de parkeeractie is gestopt in een bezoekersvergunning door het niet invullen van een eindtijd? Stuur je boete dan nu in zodat wij hem kunnen aanvechten voor je. Zoals je ziet worden er regelmatig nog onterechte boetes opgelegd hiervoor en dat is niet enkel in Amsterdam het geval. Het juridische uitzoekwerk voor dit soort zaken hebben wij reeds gedaan waardoor wij een zo sterk mogelijk bezwaar voor jou kunnen indienen en je niet zelf de parkeerverordeningen hoeft te gaan naspitten. Een juridisch goed onderbouwd bezwaarschrift kan Boete.nu voor je indienen voor slechts 12,99. We hebben inmiddels de uitspraak van de rechtbank Amsterdam in onze database. Deze kennis en ervaring met de situatie kunnen we vervolgens weer gebruiken in jouw zaak.

Bezwaar maken

Bekijk hier eerdere ervaringen en wat andere mensen van Boete.nu vinden.