Milieuzone Rotterdam ongeldig

De gemeente Rotterdam mag de milieuzone in het centrum niet langer afsluiten voor oude auto’s met een benzinemotor. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Rotterdam.

Sinds 1 januari vorig jaar is de Rotterdamse milieuzone afgesloten voor personen- en bestelauto’s met benzinemotoren van vóór 1 juli 1992 en diesels vóór 1 januari 2001. Veertien bezitters van semi-klassiekers waren het niet eens met die beslissing en gingen in beroep. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de gemeente onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de kleine groep eigenaren van oudere auto’s met benzinemotor. Het gaat hier om de Abram van Rijckevorselweg en de Kralingseweg in Rotterdam waar je een boete kunt krijgen.

Cijfers

De gemeente kon niet met cijfers onderbouwen wat het effect is van het weren van deze groep auto’s. Volgens een rapport van TNO maken die slechts 0,14 procent van het totale verkeer uit. De rechtbank acht het op basis van dat rapport aannemelijk dat de maatregel voor deze kleine groep auto’s een te verwaarlozen milieuopbrengst oplevert. ‘Het gemeentebestuur heeft niet aannemelijk gemaakt dat deze voertuigen gezamenlijk een onevenredig groot deel van de uitstoot van stikstofdioxide veroorzaken’, stelt de rechtbank vast.

Diesels niet welkom

De gemeente mag de milieuzone wel handhaven voor personen- en bestelauto’s met een dieselmotor van vóór 1 januari 2001. Dit geldt ook voor het verbod op oudere campers met dieselmotor. Voor eigenaren van zulke campers die in de milieuzone wonen, wordt maximaal twaalf keer per jaar een dag ontheffing verstrekt, zodat ze hun spullen kunnen in- en uitladen.

Overigens vallen echte oldtimers van 40 jaar of ouder buiten het verbod. Zelfs de antieke diesels zijn dan welkom in Rotterdam.

Bezwaar maken

Heb je zelf ook een boete ontvangen op in de milieuzone in Rotterdam, stuur je boete dan nu in zodat wij hem kunnen aanvechten. Zeer recent hebben we namelijk grove fouten ontdekt in de manier waarop de gemeente Rotterdam deze boetes oplegt. Er zijn namelijk strikte eisen verbonden aan het opleggen van boetes door middel van camera’s. De gemeente Rotterdam voldoet niet aan deze eisen en om die reden is het zinvol om bezwaar te maken tegen deze boetes. Een bezwaarschrift kan Boete.nu voor je indienen voor slechts €12,99, klik hier voor meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat.
Indien we de zaak voor je winnen krijg je binnen zes weken van het CJIB het geld terug.

Heb je ook een boete gekregen in een milieuzone? Laat dan nu ook je boete aanvechten

bezwaar


bezwaar Persoonlijk advies binnen één dag
Boete aanvechten Hoog slagingspercentage