Milieuzone boetes Rotterdam toch ongeldig

De bekende milieuzone…ondanks dat de Raad van State in juni 2018 geoordeeld heeft dat de gemeente Rotterdam oude dieselauto’s en bezineauto’s  uit het centrum van de stad mag weren zijn de boetes toch ongeldig.

Vragen over dit artikel? mail ons! 

Update 30 oktober 2020

Boete.nu legt uit waarom. Enerzijds is er het besluit van de gemeente Rotterdam om een milieuzone in te stellen. Dit is door eigenaren van old-timers aangevochten. Uiteindelijk in hoger beroep hebben zij ongelijk gekregen en is het besluit om een milieuzone in te stellen juridisch in orde.

Wat klopt er dan niet?

De gemeente wil mensen bekeuren die met een oude diesel of benzineauto’s toch het centrum in rijden. De gemeente doet dat door middel van camera toezicht. Iedere auto zijn kenteken wordt gelezen door de camera. Blijkt dat je auto te oud is dan krijg je automatisch een boete thuis. Feitcode R553, handelen in strijd met een geslotenverklaring voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen.

Als de gemeente dit met een camera wil doen dan zijn daar eisen aan verbonden. Onder andere dat het C-bord op de foto staat.

Milieuzone

Hiernaast is het C-bord te zien dat op de foto te zien zou moeten zijn.
Dit bord staat niet op de foto. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, de hoogste instantie voor verkeerszaken, heeft geoordeeld dat de boetes daarom ongeldig zijn.

Lees de volledige uitspraak hier.

Om meer specifiek te zijn is de boete in strijd met bijlage L van de Beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar. In die bijlage L staan de eisen waar de gemeente aan moet voldoen. Één van die eisen is dat het bord op de foto moet staan. Ook moet zichtbaar zijn op de foto dat u het bord gepasseerd bent. Ook dit is niet het geval in de praktijk.

Foto bekijken

Je kunt zelf via het Digitaal Loket met DigiD op de website van het CJIB alvast kijken of er in jouw zaak een foto is. Is die er niet dan is de boete hoogstwaarschijnlijk ongeldig.

Bekijk hier de ervaringen en wat andere mensen van Boete.nu vinden.

Heb je ook een boete ontvangen in een milieuzone? Voor maar €12,99 vechten wij de boete voor je aan. Winnen we je zaak dan krijg je binnen 6 weken het geld van het CJIB terug.
Laat dan nu ook je boete aanvechten

milieuzone

rotterdam milieuzone Advies binnen één dag
bezwaar maken +2500 mensen gingen je voor
Boete aanvechten Hoog slagingspercentage