Milieuzone Utrecht boetes ongeldig

Boete gekregen in Utrecht in de milieuzone? Er is een goede reden om hem aan te vechten.

Vragen over dit artikel?  mail ons!

Boete.nu legt uit waarom: op 9 januari 2019 heeft de hoogste rechter binnen verkeersrecht (Het Gerechtshof) een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat de boetes in de milieuzone in Utrecht ongeldig zijn.

Update 28 november 2019: deze boetes zijn nog steeds ongeldig. De verkeerssituatie is niet veranderd.

Wat klopt er dan niet aan de Milieuzone Utrecht?

De gemeente bekeurt mensen die met een oude diesel of benzineauto’s toch het centrum in rijden. De gemeente doet dit door middel van camera toezicht. Het kenteken van iedere auto wordt gelezen door de camera. Blijkt dat je auto te oud is dan krijg je automatisch een boete thuis. Feitcode R553: handelen in strijd met een geslotenverklaring voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen.

Als de gemeente dit met een camera wil doen dan zijn daar eisen aan verbonden. Onder andere dat het C-bord op de foto staat en dat duidelijk is dat je ook daadwerkelijk IN de milieuzone bent geweest.

Milieuzone

Hiernaast is het C-bord te zien dat op de foto te zien  moet zijn. Dit bord staat wel op de foto, maar alleen van de achterkant. Het bord zelf is dus niet te zien, bovendien word je geflitst terwijl je inmiddels de milieuzone weer bent uitgereden. Het Gerechtshof heeft daarom geoordeeld dat de boetes ongeldig zijn. Op de foto rij je namelijk niet IN de milieuzone en daarom kan niet kan worden vastgesteld dat je in de milieuzone hebt gereden.

Lees de volledige uitspraak hier.

Foto bekijken

Je kunt zelf via het Digitaal Loket met DigiD op de website van het CJIB alvast kijken of er in jouw boete inzake de milieuzone Utrecht een foto is. Is die er niet dan is de boete hoogstwaarschijnlijk ongeldig en heeft bezwaar maken zin.

Wil je ook je boete aanvechten in de milieuzone in Utrecht? Voor maar €12,99 vechten wij de boete voor je aan. Winnen we je zaak dan krijg je binnen 6 weken het geld van het CJIB terug.

Bekijk hier de ervaringen en wat andere mensen van Boete.nu vinden.

bezwaar


bezwaar Advies binnen één dag
bezwaar +2500 mensen gingen je voor
Boete aanvechten Hoog slagingspercentage