Staande houden

De politie moet je staande houden. 

Update: 8 juni 2022 – Heb je een boete gekregen en was er geen sprake van staande houden? Grote kans dat je boete onterecht is. Op deze pagina leggen we je precies uit wanneer dat staande houden verplicht is en wanneer niet. De meeste zaken die wij winnen hebben hiermee te maken.

staande houden

Waarom moet de politie je staande houden? 

In de wet die gaat over verkeersboetes (de WAHV) staat dat een boete altijd moet worden opgelegd aan de bestuurder. Op zich logisch, degene die iets fout doet krijgt de boete. Om die reden moet de politie je staande houden. Ze kunnen dan bepalen wie de bestuurder is en hem/haar de boete geven. Om precies te zijn staat dit in artikel 5 van de WAHV. Daarin staat ook wanneer dat de politie daar van af mag zien. Bij een boete vanwege feitcode R545 (boete mobiel bellen) moet de politie je staande houden om zo vast te stellen of het wel daadwerkelijk om een mobiele telefoon gaat. Zie ook ons artikel specifiek over mobiel bellen.

Stel je krijgt een boete voor het rode licht negeren met feitcode R602 dan is er vaak nog een volgend stoplicht waar de politie je had kunnen stoppen.

Wanneer geen staandehouding?

Als er geen reële mogelijkheid is om iemand staande te houden dan mogen ze er van af zien. Denk hierbij aan een flitspaal, er staat geen agent naast een flitspaal om iedereen staande te houden. Omdat dit met camera’s gebeurd kan de politie je ook niet stoppen. De boete gaat in dat geval naar de kentekenhouder. De kentekenhouder is diegene op wiens naam de auto staat. Is een agent te voet dan wordt het ook al moeilijker om iemand staande te houden. Dat is zeker niet onmogelijk en daarom moet de politie dit ook goed motiveren. In het proces-verbaal moet uitgelegd zijn waarom dat ze hebben afgezien van staande houden. 

Slecht excuus

Als we bezwaar maken dan vragen we altijd het dossier op. Soms staat er helemaal geen uitleg waarom iemand niet is staande gehouden. In andere gevallen wordt het wel uitgelegd maar is het een slecht excuus. In een enkel geval is er terecht afgezien van staande houden. Dit komt echter niet vaak voor. Al die andere zaken worden daarom gewonnen. Er is dan ten onrechte een boete opgelegd aan de kentekenhouder. Dit had moeten worden opgelegd aan de bestuurder. Een reden die we nu veel zien is “afgezien van staande houden vanwege Corona”.
Langs de kant van de weg staan en even een kenteken noteren mag dus niet zomaar.

staande houden

Eerdere uitspraken over staande houden

De hoogste rechter binnen verkeersboete (het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden) heeft al meerdere uitspraken gedaan over dit onderwerp. Zo was er een agent die aangaf dat hij niet kon staande houden omdat hij in burger was in een niet opvallend politievoertuig. Toch had hij moeten overgaan tot staande houden volgens het Hof.

Zie daarvoor ook deze uitspraak van 27 november 2019. En deze uitspraak van 24 januari 2019.

Een bezwaarschrift kan Boete.nu voor je indienen voor slechts €12,99. Klik hier voor meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat.

Wist je dat?

Bovenstaand verhaal ook geldt bij parkeerboetes? En dat slechts 4% van de mensen bezwaar maakt tegen een verkeersboete. Dit terwijl 1 op de 3 boetes vernietigd wordt waartegen bezwaar is gemaakt. 

Heb je ook een boete waarbij de politie niet is over gegaan tot staande houden? Laat dan nu ook je boete aanvechten.

bezwaar Advies binnen één dag
bezwaar maken +2500 mensen gingen je voor
Boete aanvechten Hoog slagingspercentage