Telefoon op schoot toegestaan

Telefoon op schoot toegestaan 

 

De rechtbank Rotterdam heeft op 23 juni 2021, in een zaak die Boete.nu heeft aangespannen, geoordeeld dat een telefoon op schoot is toegestaan. Dit valt namelijk niet onder het begrip vasthouden zoals bedoeld in artikel 61a RVV.

Op deze pagina leggen we uit waarom deze boetes onterecht zijn en wat dit betekent voor alle lopende zaken.

telefoon op schoot

Wordt mijn boete nu automatisch vernietigd?

Boete.nu krijgt regelmatig de vraag of deze boete nu automatisch vernietigd wordt. Dit is niet het geval. Wil jij ook het boetebedrag terug krijgen dan moeten er een aantal voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen:

1. Je moet zelf tijdig (binnen 6 weken) bezwaar hebben ingediend tegen de boete (of je hebt dat gedaan via Boete.nu);

2. Als je bezwaar is afgewezen moet je binnen 6 weken beroep bij de kantonrechter hebben ingesteld tegen de boete. Hierbij geldt ook dat als je naar de kantonrechter gaat je zekerheid moet stellen (dat betekent dat je de boete op dat moment moet betalen, je krijgt het geld terug zodra de zaak gewonnen wordt).

3. Je moet wachten op de beslissing op bezwaar of de uitspraak in specifiek jouw eigen zaak.

Iedere zaak wordt namelijk afzonderlijk beoordeeld ook al gaat het om dezelfde soort gedraging. Is er in jouw zaak nog geen beslissing of uitspraak dan zul je daar op moeten wachten. De beslissing van de officier zal zich laten raden. Die wijzen al deze zaken stoïcijns (we zouden bijna zeggen “tegen beter weten in”) af. Je zult dus sowieso naar de kantonrechter moeten gaan.

De uitspraak van de kantonrechter is ook duidelijk, de volledige uitspraak lees je hier.

Lex Certa beginsel

Een begrip waar niet veel mensen van gehoord hebben als je niet dagdagelijks met juridische zaken bezig bent. Voor dit soort zaken is dit wel een hele belangrijk. We leggen je graag uit wat het Lex Certa beginsel is. 
Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat je pas strafbaar bezig bent als je iets doet waarvan het ook duidelijk is dat dat strafbaar is. Bij het op schoot hebben liggen van een  telefoon is dat niet duidelijk, het staat bijvoorbeeld niet letterlijk in de wet. Ook kan uit de wetsgeschiedenis of uit de Memorie van Toelichting niet worden afgeleid dat dit niet mag.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie geeft aan in de media dat zij hoger beroep hebben ingesteld. Op het moment van schrijven is bij ons echter geen hoger beroep bekend dat door het Openbaar Ministerie is ingesteld. 
 
Het kan goed zijn dat dit nog bekend wordt en dat de zaak doorgaat naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Zij zullen als hoogste rechter in dit soort zaken een uiteindelijk oordeel geven hier over.
 

Wist je dat?

Slechts 4% van de mensen bezwaar maakt tegen een verkeersboete. Vervolgens 1 op de 3 boetes vernietigd wordt waartegen bezwaar is gemaakt. 

Heb je ook een boete gekregen voor het “vasthouden” van je mobiele telefoon? Laat dan nu ook je boete aanvechten.

bezwaar Advies binnen één dag
bezwaar maken +2500 mensen gingen je voor
Boete aanvechten Hoog slagingspercentage