Mag je wel of niet parkeren op de Maaspromenade in Maastricht?

De situatie op de Maaspromenade is alles behalve duidelijk wat parkeren betreft. Dit bleek vandaag recentelijk tijdens de zitting bij de kantonrechter in de rechtbank Limburg.

Veel mensen hebben hier een boete ontvangen. Op de boete staat vervolgens: Parkeren in strijd met parkeerverbod/parkeerverbodzone (bord E1). Deze boete heeft feitcode R584.

Op deze pagina leggen we je uit waarom de boetes op de Maaspromenade en soortgelijke locaties onterecht zijn en wat je er aan kunt doen.

Maaspromenade boete

De aanleiding

Een cliënt van Boete.nu parkeerde op de Maaspromenade op de plek die je hierboven kunt zien. Volgens de handhavers van de gemeente Maastricht is dit in strijd met de parkeerverbodzone. Dit omdat de Maaspromenade is gelegen binnen de parkeerverbodzone van het centrum van Maastricht. Dit wil zeggen dat je alleen binnen de vakken mag parkeren. Juist dat laatste is wat onze cliënt naar zijn mening ook heeft gedaan.

Op de muur zijn blauwe bordjes bevestigd met de tekst “Parkeren Nautica” dit slaat op het bedrijf Nautica Jansen waar een ieder terecht kan voor scheepsbenodigdheden. Deze bordjes suggereren dat er sprake is van parkeerplaatsen.

De beslissing van de officier over de Maaspromenade

Het door Boete.nu ingediende bezwaarschrift bij de officier van justitie mocht niet baten. De officier wees met een standaard motivering het bezwaar af (zoals we inmiddels helaas gewend zijn). Er werd “doorslaggevende betekenis toegekend aan de verklaring van de verbalisant”. Met andere woorden, dat wat de verbalisant zegt is waar.

Hier lieten we het uiteraard niet bij zitten. We hebben beroep ingesteld bij de kantonrechter.

De aanhouder wint

Met de juiste juridische argumenten hebben we bij de kantonrechter ons verhaal gedaan. Daarbij is er uitgelegd waarom de beslissing van de officier niet klopt. Redelijk uitzonderlijk maar de officier van justitie gaf ons tijdens de zitting gelijk en vroeg zelf om vernietiging van de boete. De situatie is dusdanig onduidelijk. Om die reden kan er van de burger niet verwacht worden dat er hier op de Maaspromenade niet geparkeerd mag worden.

Heb je een parkeerboete gekregen van de gemeente omdat je geen kaartje gekocht hebt in Maastricht? Kijk dan hier.

Bezwaar maken

Bekijk hier eerdere ervaringen en wat andere mensen van Boete.nu vinden.