Parkeerboete door scanauto vaak onterecht

Heb je een parkeerboete door een scanauto gekregen, deze zijn vaak onterecht. Tegenwoordig rijden er in meer en meer gemeenten scanauto’s rond. Deze scanauto’s lezen geautomatiseerd de kentekens van auto’s en schrijven automatisch een bon uit als er geen parkeerkaartje is gekocht. Door deze geautomatiseerde manier van parkeerboetes uitschrijven gaat er ook veel mis. Wat je eraan kunt doen lees je hier.

boete scanauto

Waarom worden er fouten gemaakt met de scanauto?

In de wet staat beschreven wanneer je geen parkeerkaartje hoeft te kopen. Dit geldt bij laden en lossen of bij het in en uit laten stappen van mensen uit je auto. Als je wél betaald hebt maar je staat op het punt om weg te rijden kan er maar net een scanauto langsrijden. Deze ziet dat je niet (meer) hebt betaald en je krijgt automatisch een boete. Dit overkwam een cliënt van Boete.nu, onze heeft iemand afgezet en wilde net weer wegrijden maar toen kwam een scanauto langs gereden. Op de foto is zelfs te zien dat de wielen al gedraaid staan om weg te rijden en onze cliënt is te zien in de auto. Nadat wij bezwaar hebben gemaakt is deze zaak geseponeerd.

Als er bijzondere situaties op de foto te zien zijn dan moet de gemeente een nacontrole doen, dat betekent dat een handhaver fysiek ter plaatse moet komen om te controleren of er echt sprake is van parkeren in de zin van de wet. Een bijzondere omstandigheid is bijvoorbeeld als op de foto te zien is dat de alarmlichten aan staan, de koplampen branden, deuren open staan of als er iemand in het voertuig zit.

Vaak is er in de praktijk geen nacontrole en is de parkeerboete onterecht, het Gerechtshof Den Haag heeft dit eerder ook al bevestigd in deze uitspraak.

Groot slagingspercentage bij gemeenten met scanauto

We zien dat het slagingspercentage van de bezwaarschriften hoog is bij gemeenten die een parkeerboete laten maken door een scanauto. Juist door deze automatische verwerking mist er de menselijke factor. Bij de gemeente Rotterdam worden gemiddeld zelfs 80% van alle bezwaarschriften gewonnen. Bij de gemeente Den Haag ligt dit op 33% (1 op de 3 boetes is dus onterecht). In de gemeente Utrecht ligt dit op 75%, zie ook het bericht van het AD.

per ongeluk verkeerd kenteken

Er wordt relatief weinig bezwaar gemaakt tegen parkeerboetes. Tegen ongeveer 15% van de parkeerboetes wordt bezwaar gemaakt. We weten echter dat afhankelijk van de gemeente de winkans wel kan oplopen tot 80%.

Controleer daarom altijd je parkeerboete en maak bezwaar. Als je per ongeluk een verkeerd kenteken hebt ingevoerd dan leidt dit ook tot een gegrond bezwaarschrift en hoef je de naheffingsaanslag niet te betalen. 

Eerdere uitspraken over parkeerboetes

Heb je een parkeerkaartje gekocht en kreeg je rondom datzelfde moment toch een boete, bijvoorbeeld omdat je nog onderweg was van de parkeermeter naar je auto? Ook in dat geval is het bezwaarschrift succesvol. De gemeente ging daar niet in mee. Nadat de zaak echter werd doorgezet naar de rechtbank werd Boete.nu in het gelijk gesteld. De volledige uitspraak lees je hier.

Een bezwaarschrift tegen een parkeerboete door een scanauto kan Boete.nu voor je indienen. Klik hier voor meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat.

Bezwaar maken Parkeerboete

Heb je zelf ook een parkeerboete ontvangen omdat je aan het laden en lossen was of omdat je nog onderweg was naar de parkeermeter stuur je boete dan nu in zodat wij hem kunnen aanvechten. Zoals je ziet worden er regelmatig nog onterechte parkeerboetes opgelegd door een scanauto. Er zijn namelijk strikte eisen verbonden aan het opleggen van boetes door middel van een scanauto. Een juridisch goed onderbouwd bezwaarschrift kan Boete.nu voor je indienen. We hebben inmiddels vele boetes tegen scanauto’s aangevochten en ook gewonnen, deze kennis en ervaring met de situatie kunnen we vervolgens weer gebruiken in jouw zaak.

Bezwaar maken

Bekijk hier eerdere ervaringen en wat andere mensen van Boete.nu vinden.