Alkmaar verkeersboetes binnenstad niet geldig

Alkmaar, de rechtbank heeft uitspraak gedaan over de vele bekeuringen die zijn opgelegd in de Alkmaarse binnenstad en geoordeeld dat de boetes niet geldig zijn. Klik hier voor het persbericht van de rechtbank.

Update: 20 januari 2022.

Vragen over dit artikel?  mail ons! 

Wat was er aan de hand in Alkmaar?

In de Alkmaarse binnenstad geldt al sinds 2002 een inrijdverbod voor auto’s. Alleen gedurende bepaalde tijden in de ochtend en in de avond mag je de binnenstad inrijden (laad- en lostijden). Er geldt daarbij een ontheffingsysteem voor bedrijven en bewoners. Het inrijdverbod werd gehandhaafd door middel van beweegbare palen.

De gemeente Alkmaar heeft begin 2017 het systeem van de beweegbare palen vervangen door een geautomatiseerde handhaving met een vaste camera. Alle kentekens van de voertuigen die de binnenstad inrijden worden daarbij met een camera gecontroleerd. Als er voor het kenteken van het voertuig geen ontheffing is en er geen sprake is van laad- of lostijden, valt er automatisch een bekeuring op de mat met feitcode R550a (Als bestuurder handelen in strijd met een gesloten verklaring in beide richtingen).

Op 22 juni 2018 hebben we hier zelf al een nieuwsbericht over geschreven. Nu is het zo ver en heeft de rechtbank ons in het gelijk gesteld!

In veel gevallen is er namelijk geen foto, wil je dit zelf alvast nakijken dan kun je inloggen bij het Digitaal loket via DigiD bij het CJIB en zien of er bij jouw zaak een foto beschikbaar is. Is er geen foto dan is de boete onterecht, zie ook de uitspraak verderop in dit nieuwsbericht.

De beroepen

Veel mensen uit Alkmaar en omgeving hebben een bekeuring ontvangen en ingestuurd naar Boete.nu. Wij hebben vervolgens vele beroepen ingesteld bij de rechtbank Noord-Holland. De mensen vinden dat de verkeerssituatie in de binnenstad onduidelijk is. Ook vinden zij dat er door de gemeente Alkmaar onvoldoende is gedaan om de nieuwe situatie uit te leggen.

De uitspraak

De rechtbank heeft deze week uitspraak gedaan en geoordeeld dat de boetes niet geldig zijn. De rechtbank heeft vastgesteld dat in veel dossiers geen foto zat van de overtreding terwijl die foto’s er wel zijn. De rechtbank vindt dat onzorgvuldig omdat zo niet kan worden vastgesteld of de overtreding wel of niet is begaan. In andere dossiers zat wel een foto van de overtreding maar op die foto’s staat het overtreden verkeersbord niet. Zo is niet duidelijk of het voertuig het verkeersbord (‘verboden in te rijden’) is gepasseerd. Uit geldende beleidsregels blijkt dat in deze situatie het verkeersbord samen met de auto op de foto moeten staan. De rechtbank oordeelt al met al dat de verkeersovertredingen ongeldig zijn.

Hoe verder in Alkmaar?

Het was voor de officier van justitie mogelijk om binnen 6 weken in hoger beroep te gaan. De officier van justitie heeft daar geen gebruik van gemaakt en berust in de uitspraak.

Wil je de uitspraak zelf lezen, dat kan hier: ECLI:NL:RBNHO:2018:9621
Update 27 januari 2019, de officier van justitie heeft geen hoger beroep ingesteld.
Update 22 oktober 2019, we krijgen nog steeds dagelijks gewonnen zaken terug van de rechtbank omdat de verkeerssituatie nog steeds onjuist is in Alkmaar.

Wat doe jij met 104 euro?

Betaal je het CJIB terwijl de boete ongeldig is of:
– Tank je je auto 2x vol voor dit bedrag;
– Ga je met het gezin of 3 vrienden een dagje naar de Efteling;
– Ga je uitgebreid uit eten;
– Ga je met 10 man naar de bioscoop.

Ook een boete ontvangen in Alkmaar? Laat dan nu ook je boete aanvechten

Bekijk hier de ervaringen en wat andere mensen van Boete.nu vinden.                                       

bezwaar Advies binnen één dag
bezwaar +2500 mensen gingen je voor
Boete aanvechten Hoog slagingspercentage

                                        Vragen over dit artikel? mail ons!